University of Twente Student Theses

Login

Evaluatie van softwareprogramma's voor patiënt-specifieke 3D longmodellen bij de preoperatieve planning van een segmentectomie

Brekelmans, R. and Eek, D.M.C. and Scheers, M.E.H. and Schooten, S.L. (2021) Evaluatie van softwareprogramma's voor patiënt-specifieke 3D longmodellen bij de preoperatieve planning van een segmentectomie.

Full text not available from this repository.

Full Text Status:Access to this publication is restricted
Abstract:Een segmentectomie is door anatomische variatie in longsegmenten een complexe ingreep. Het gebruik van een patiënt-specifiek driedimensionaal (3D) longmodel bij de preoperatieve planning van een segmentectomie resulteert in minder bloedverlies, een kortere operatieduur, kortere postoperatieve drainage en minder postoperatieve complicaties. In dit onderzoek is geëvalueerd welk softwareprogramma het meest geschikt is om een patiënt-specifiek 3D model te genereren van de bronchiën, arteriën en venen ten opzichte van de longtumor. Met behulp van de softwareprogramma’s Mimics (commercieel) en 3D Slicer (open source) worden 3D longmodellen gecreëerd op basis van twee computed tomography (CT) scans. De softwareprogramma’s worden beoordeeld op functionaliteit, kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid middels een kwantitatief beoordelingsschema, waarin een weging is aangebracht door een thoraxchirurg. Mimics segmenteert verdere vertakkingen van de bronchiën, terwijl 3D Slicer verdere vertakkingen van de vaten segmenteert. Hierdoor behalen beide softwareprogramma’s dezelfde score op functionaliteit. Op basis van kwaliteit scoort Mimics hoger, aangezien Mimics minder segmentatiefouten in de derde vertakking van de bronchiën en vaten. Daarnaast behaalt Mimics een hogere score op gebruiksvriendelijkheid vanwege de kortere segmentatietijd en een lager aantal muisklikken. Op basis van deze beoordelingscriteria is Mimics het meest geschikt om een patiënt-specifiek 3D longmodel te genereren bij de preoperatieve planning van een segmentectomie.
Item Type:Essay (Bachelor)
Clients:
Zuyderland MC Heerlen, Heerlen, Nederland
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:44 medicine, 50 technical science in general
Programme:Technical Medicine BSc (50033)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/87743
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page