University of Twente Student Theses

Login

ACTIE: Een beschrijvend onderzoek naar de leiderschapsstijl van burgemeesters van plattelandsgemeenten bij de passende ondersteuning bij burgerparticipatie

Paalman, L.J. (2021) ACTIE: Een beschrijvend onderzoek naar de leiderschapsstijl van burgemeesters van plattelandsgemeenten bij de passende ondersteuning bij burgerparticipatie.

[img] PDF
713kB
Abstract:In dit onderzoek wordt onderzocht welke leiderschapsstijl Nederlandse burgemeesters van plattelandsgemeenten hanteren inzake het bieden van passende ondersteuning bij burgerparticipatie. De rol van de burgemeester bij burgerparticipatie is vastgelegd in de Gemeentewet, maar er is tot nu toe weinig onderzoek gedaan naar hoe burgemeesters deze rol invullen en welke leiderschapsstijl ze daarbij hanteren. In dit onderzoek is daarom de volgende hoofdvraag geformuleerd: “Welke leiderschapsstijl hanteren de burgemeesters van plattelandsgemeenten bij het bieden van passende ondersteuning bij burgerparticipatie?”. Er wordt onderzocht welke leiderschapsstijl burgemeesters hanteren bij de volgende vijf elementen van het ACTIE-instrument: animo, contacten, toerusting, inbedding en empathie. Door middel van negen diepte-interviews met zowel burgemeesters als griffiers wordt informatie over de rolinvulling en dus de leiderschapsstijl van burgemeesters van plattelandsgemeenten vergaard. De belangrijkste resultaten van het onderzoek zijn dat burgemeesters op alle elementen van het ACTIE-instrument een ‘visionary’ of een ‘consensus facilitator’ zijn. Burgemeesters van plattelandsgemeenten hanteren de leiderschapsstijl van een ‘visionary’ voornamelijk als het draait om de procesmatige kant van de ondersteuning bij burgerparticipatie. Daarentegen blijkt uit het onderzoek dat zij een ‘consensus facilitator’ zijn inzake de inhoudelijke elementen van de ondersteuning bij burgerparticipatie.
Item Type:Essay (Master)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:88 social and public administration
Programme:Public Administration MSc (60020)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/89054
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page