University of Twente Student Theses

Login

Optimalisatie van patiëntspecifieke stents voor patiënten met centrale luchtwegstenose middels een workflow en mechanische evaluatie van stents

Clercx, F. and Jensma, M.L. and Kenswiel, W.L. and Martens, F. (2021) Optimalisatie van patiëntspecifieke stents voor patiënten met centrale luchtwegstenose middels een workflow en mechanische evaluatie van stents.

Full text not available from this repository.

Full Text Status:Access to this publication is restricted
Abstract:Stentplaatsing is één van de mogelijke interventies voor patiënten met centrale luchtwegstenose. Bij deze patiënten is vaak sprake van een afwijkende anatomie. De huidige stents zorgen door de slechte pasvorm nog vaak voor complicaties, zoals slijmstase, migratie van de stent en vorming van granulatieweefsel. Dit heeft als gevolg dat de stent weer verwijderd moet worden. Om die reden is er een grote behoefte aan patiëntspecifieke stents. Dit verslag biedt een workflow voor het conceptueel ontwerpen van een patiëntspecifieke stent. Deze gestandaardiseerde methode is toegepast op vijf verschillende patiënten. Daarnaast is een opzet gecreëerd om de mechanische eigenschappen van stents te kwantificeren. Deze opzet bestaat uit een druktest, flexibiliteitstest, compressietest en een trektest. Middels deze experimenten zijn de productieprocessen van de conventionele stent en de gegoten conventionele stent met elkaar vergeleken. De resultaten van beide conventionele stents komen overeen. Tevens zijn de experimenten uitgevoerd met een patiëntspecifieke stent. De resultaten hiervan wijken af van de resultaten van de conventionele stents. Met behulp van de workflow kunnen met de programma’s 3D Slicer en Meshmixer concept stents ontworpen worden. Deze workflow is reproduceerbaar, breed toepasbaar en bevat een evenwicht tussen specificiteit en ontwerptijd. Daarnaast kan op basis van de ontworpen experimenten de conclusie worden getrokken dat het productieproces van de conventionele stent ten opzichte van de gegoten conventionele stent niet van invloed is op de mechanische eigenschappen. Uit de resultaten van de patiëntspecifieke stent kan geen eenduidige conclusie getrokken worden. Er waren te veel variabele parameters om een vergelijking te maken met de conventionele stents. In de toekomst kunnen de experimenten met stents die variëren in één parameter meermaals uitgevoerd worden, om op die manier gevalideerd optimale eigenschappen van patiëntspecifieke stents te bepalen.
Item Type:Essay (Bachelor)
Clients:
Antoni van Leeuwenhoek, Amsterdam, Nederland
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:44 medicine
Programme:Technical Medicine BSc (50033)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/89315
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page