University of Twente Student Theses

Login

Ethisch leiderschap ondersteunt integriteit als kernwaarde : een kwalitatief onderzoek naar de invloed van ethisch leiderschap op het integriteitsbewustzijn en de naleving van het integriteitsbeleid bij de rechtbank Gelderland

Stevens, H. (2022) Ethisch leiderschap ondersteunt integriteit als kernwaarde : een kwalitatief onderzoek naar de invloed van ethisch leiderschap op het integriteitsbewustzijn en de naleving van het integriteitsbeleid bij de rechtbank Gelderland.

[img] PDF
1MB
Abstract:Een onkreukbare overheid is van cruciaal belang voor het behoud van haar geloofwaardigheid voor de burger, één van de pijlers van de democratische rechtsstaat. Integriteitsschendingen bij organisaties binnen de publieke sector trekken met enige regelmaat de aandacht en dan niet in positieve zin. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat managers een belangrijke rol hebben bij het bevorderen van integriteit in organisaties. In dit onderzoek wordt de invloed van ethisch leiderschap op het integere gedrag van medewerkers onderzocht. Het onderzoek wordt uitgevoerd bij de rechtbank Gelderland. De onderzoeksvraag luidt: “Wat is de relatie tussen ethisch leiderschap en het integriteitsbewustzijn en de perceptie van de effectiviteit van het integriteitsbeleid? De resultaten van het onderzoek tonen aan dat ethisch leiderschap een positieve invloed heeft op het integriteitsbewustzijn en het integer handelen van de medewerkers. De aard en de maatschappelijke opdracht van de rechtspraak blijkt eveneens een belangrijke basis te zijn voor het integriteitsbewustzijn van medewerkers. De leidinggevenden hebben een positieve invloed op de naleving van het integriteitsbeleid als zij hun handelen in lijn laten zijn met de bepalingen uit dat beleid.
Item Type:Essay (EAPAA)
Clients:
Rechtbank Gelderland, Arnhem, Nederland
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:01 general works
Programme:Master Public Management EAPAA (MPM)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/90543
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page