University of Twente Student Theses

Login

Het ontwerpen van een patiënt-specifiek CPAP-neuskussenmasker voor patiënten met OSA en een neusdeformiteit met behulp van 3D-modelleren en -printen

Kardamanidis, S.H. and Munsterman, L.A.J. and Poolen, A.L. and Ruijne, F.J.M. (2022) Het ontwerpen van een patiënt-specifiek CPAP-neuskussenmasker voor patiënten met OSA en een neusdeformiteit met behulp van 3D-modelleren en -printen.

[img] PDF
14MB
Abstract:Inleiding: Patiënten met OSA worden hedendaags behandeld met CPAP. Voor de werking van de CPAP-behandeling is het noodzakelijk dat het CPAP-masker goed aansluit, zodat er zo min mogelijk lekkage optreedt. Voornamelijk bij patiënten met een neusdeformiteit is het voorkomen van lekkage lastig. Daarom is het van belang om te onderzoeken of het mogelijk is om patiënt-specifieke CPAP-maskers te ontwikkelen. Methode: Op basis van een programma van eisen is er een ontwerp gemaakt van een inzetstuk dat in het ResMed Airfit P10 neuskussenmasker past. Dit inzetstuk kan patiënt-specifiek gemaakt worden door de grootte en rotatie van de neusgaten te verwerken in het model. In dit onderzoek zijn er vier patiënt- specifieke inzetstukken gemaakt. De maten van de neusgaten van de proefpersonen werden verkregen uit een 3D-scan van de neus, gemaakt met de Revopoint POP 2. Het ontwerp is gemodelleerd in Autodesk® Fusion 360®. De inzetstukken zijn geprint in een Formlabs 3B-printer met het materiaal Formlabs Biomed Clear Resin. Om te onderzoeken of er daadwerkelijk minder lekkage optreedt door het inzetstuk, zijn de inzetstukken getest door middel van thermal imaging. Resultaten: Het resultaat van het ontwerpen bestaat uit vier patiënt-specifieke inzetstukken. Uit het thermal imaging experiment bleek dat er bij drie van de vier proefpersonen minder lekkage optrad bij gebruik van het patiënt-specifieke inzetstuk. Discussie: Uit de risicoanalyse blijkt dat het inzetstuk als vrijwel volledig veilig kan worden beschouwd. Als vervolgstap is er een klinisch advies opgesteld om implementatie in de praktijk te bevorderen. Wel is vervolgonderzoek nog nodig om meer factoren te testen, waaronder de werking van dit inzetstuk bij OSA-patiënten met een neusdeformiteit. Bovendien is er nog ruimte voor verbetering van het inzetstuk, om de werking en het comfort te optimaliseren. Conclusie: Het is mogelijk om een inzetstuk voor een CPAP-neusmasker te ontwikkelen dat zorgt voor minder lekkage. Het is nog onduidelijk of dit inzetstuk ook minder lekkage geeft bij OSA-patiënten met een neusdeformiteit.
Item Type:Essay (Bachelor)
Clients:
MST, Enschede, Nederland
MST, Enschede, Nederland
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:44 medicine
Programme:Technical Medicine BSc (50033)
Keywords:OSA, CPAP, Neuskussenmasker, Patiënt-specifiek, 3D-scannen, 3D-printen, Thermal imaging
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/90869
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page