University of Twente Student Theses

Login

Kwantificatie van de linkerventrikelfunctie bepaald met draagbare ultrasoundsystemen en objectivering van hun beeldkwaliteit: een tweedelig onderzoek

Otten, Gijs and Grimberg, Lynn and Sijben, Rick (2022) Kwantificatie van de linkerventrikelfunctie bepaald met draagbare ultrasoundsystemen en objectivering van hun beeldkwaliteit: een tweedelig onderzoek.

Full text not available from this repository.

Full Text Status:Access to this publication is restricted
Abstract:PLAN A: Patiënten in een kritieke situatie zijn vaak hemodynamisch instabiel door bijvoorbeeld hypovolemie, hartfalen of veranderingen in de bloeddrukregulatie. Dit kan leiden tot orgaanfalen en uiteindelijk zelfs de dood. Voor hemodynamische monitoring zijn het slagvolume en de linkerventrikelejectiefractie belangrijke parameters. Deze parameters zijn tegenwoordig door middel van software genaamd IMAGE-COM [TOMTEC Imaging Systems GmbH, Duitsland, Unterschleissheim] te bepalen op basis van ultrasoundbeelden. De laatste jaren zijn er nieuwe soorten ultrasoundsystemen in trek, de handheld echosystemen, die middels een smartphone of tablet eenvoudig beeldvorming aan het bed mogelijk maken. Van een dergelijk systeem, de Butterfly iQ+ (Butterfly Network, Verenigde Staten, Burlington), is het nog niet mogelijk de afbeeldingen te analyseren en het slagvolume en de linkerventrikelejectiefractie te bepalen. Vermoedelijk door het bestandstype waarin deze afbeeldingen worden geleverd. Dit onderzoek is erop gericht een manier te bewerkstelligen waarop de hartparameters te kwantificeren zijn in Butterfly iQ+-afbeeldingen. Hiervoor is het bestandstype aangepast en is relevante metadata toegeschreven aan de bestanden. Dit heeft niet geresulteerd in een succesvolle kwantificatie van het slagvolume en de linkerventrikelejectiefractie. Hieruit kan geconcludeerd worden dat alleen het bestandstype aanpassen en gegevens toeschrijven niet voldoende is om deze parameters te bepalen op basis van ultrasoundafbeeldingen gemaakt met het Butterfly iQ+-echosysteem. PLAN B: Beeldkwaliteit speelt een basale rol in de probekeuze van een arts. Er is tot op heden nog geen objectief vergelijkend onderzoek gedaan naar de beeldkwaliteit van twee handheld echosystemen, de Butterfly iQ+ [Butterfly Network, Verenigde Staten, Burlington] en de Lumify [Koninklijke Philips, Nederland, Amsterdam]. Een dergelijke objectieve beoordeling is klinisch relevant gezien het toenemende gebruik van deze probes. Dit onderzoek is erop gericht de beeldkwaliteit van deze twee handheld systemen te objectiveren op basis van de spatiële en temporele resolutie en te vergelijken met een standaard ultrasoundsysteem, de AcusonS1000 [Siemens, Duitsland, Forchheim]. Uit de resultaten blijkt dat de AcusonS1000 de beste resolutie laat zien en dat de Butterfly iQ+ en de Lumify een vergelijkbare resolutie hebben. Hieruit is de conclusie te trekken dat op basis van de spatiële en temporele resolutie, de handheld echosystemen een mindere beeldkwaliteit hebben ten opzichte van standaard echosystemen.
Item Type:Essay (Bachelor)
Clients:
Catharina Ziekenhuis, Eindhoven, Nederland
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:44 medicine
Programme:Technical Medicine BSc (50033)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/90880
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page