University of Twente Student Theses

Login

Het ontwerpen van een 3D geprinte boor- en zaagmal op basis van segmentatie van het pelvis op een MRI-scan bij kinderen tussen de vier en tien jaar met heupdysplasie

Hoefnagel, F.L. and Kuperus, M.A. and Lobregt, I. and Mulder, A.A. (2022) Het ontwerpen van een 3D geprinte boor- en zaagmal op basis van segmentatie van het pelvis op een MRI-scan bij kinderen tussen de vier en tien jaar met heupdysplasie.

Full text not available from this repository.

Full Text Status:Access to this publication is restricted
Abstract:Heupdysplasie is een ontwikkelingsstoornis bij kinderen, die behandeld kan worden met een bekkenosteotomie. Hierbij plaatst de kinderorthopedisch chirurg een autograft uit de bekkenkam in een uitsparing boven het acetabulum, waardoor de heupkom de femurkop beter overdekt. Deze ingreep vindt plaats onder doorlichting, waarbij de chirurg op basis van expertise de locatie en richting van het osteotomievlak bepaalt. Het doel van deze TGO is om de osteotomie bij kinderen tussen de vier en tien jaar met heupdysplasie nauwkeuriger en makkelijker uit te kunnen voeren door gebruik te maken van een 3D-geprinte boor- en zaagmal op basis van segmentatie van het pelvis op een MRI-scan. Hiervoor is allereerst een nauwkeurige segmentatie van het pelvis nodig. Hierop wordt een preoperatieve planning uitgevoerd om de grootte van de opening van het osteotomievlak te bepalen. Deze grootte is gebruikt om een boor- en zaagmal te ontwerpen. Het uiteindelijke ontwerp bestaat uit twee patiëntspecifieke 3D-geprinte driehoekvormige zaagmallen geplaatst op een Kocher tang. Het is mogelijk om een 3D-geprinte boor- en zaagmal te ontwerpen. Er is aanvullend onderzoek nodig om de uitdagingen tijdens het proces te verhelpen. Daarnaast zal uit onderzoek moeten blijken of de zaagmal leidt tot een verbeterde operatie-uitkomst voor kinderen met heupdysplasie.
Item Type:Essay (Bachelor)
Clients:
OLVG, Amsterdam, Nederland
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:44 medicine, 50 technical science in general
Programme:Technical Medicine BSc (50033)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/90889
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page