University of Twente Student Theses

Login

Validatie van consumentenwearables bij dagelijkse fysieke activiteit: Onderdeel van het PARTNR-project voor het objectief monitoren van het holistisch profiel van KGV-patiënten

Dasselaar, C.J. van and Larooi, M. and Vrouenraets, M.S. (2022) Validatie van consumentenwearables bij dagelijkse fysieke activiteit: Onderdeel van het PARTNR-project voor het objectief monitoren van het holistisch profiel van KGV-patiënten.

Full text not available from this repository.

Full Text Status:Access to this publication is restricted
Embargo date:1 January 2030
Abstract:ACHTERGROND: 60 % van de kankerpatiënten heeft tijdens de behandeling last van kankergerelateerde vermoeidheid, die drie jaar na behandeling bij 21-52% nog steeds aanhoudt. Deze vermoeidheid komt tot uiting in vier dimensies – algemeen, emotioneel, cognitief en fysiek – die samen met de onderhoudende factoren – dagpatroon, sociale gezondheid en coping – het holistische profiel vormen. Tot op heden (2022) wordt dit profiel geanalyseerd met behulp van subjectieve vragenlijsten. Continue monitoring met wearables kan een objectieve aanvulling zijn op of vervanging zijn voor deze vragenlijsten. DOEL: in deze studie wordt de validiteit van de consumentenwearables Fitbit Inspire 2 en Garmin Vívosmart 4 om beide polsen bepaald tijdens dagelijkse activiteiten bij tien gezonde proefpersonen. METHODE: de validiteit wordt bepaald door het aantal stappen en minuten Moderate to Vigourous Physical Activity (MVPA) gemeten door de twee wearables te vergelijken met respectievelijk observaties en de ActiGraph GT9X tijdens een semigestructureerd protocol. De activiteiten die de proefpersonen uitvoeren, zijn: krantlezen, kamer afstoffen, was ophangen en uitvoeren van een work-out. RESULTATEN: beide wearables meten het aantal stappen accuraat voor krantlezen en work-out (MAPE <10%). De asymmetrische activiteit stoffen wordt door beide wearables onderschat, waarbij de rechterpols (%bias =-35,7%) accurater was dan de linkerpols (%bias = -79,0%). Het ophangen van de was wordt het meeste door alle wearables onderschat (%bias ≤-57,6%). Bij het aantal minuten MVPA meet alleen de Fitbit rechts tijdens de work-out nauwkeurig (MAE <1,5 min). Het ophangen van de was wordt door beide wearables met een grote meetfout onderschat (bias ≤ -6,0 min). CONCLUSIE: er wordt geadviseerd de Fitbit om de niet-dominante pols te dragen voor het meten van het aantal stappen, mits hiervoor een algemene correctiefactor bepaald kan worden. Indien in vervolgonderzoek blijkt dat ook MVPA accuraat gemeten kan worden wanneer de wearables tijdens slaap gedragen worden, kunnen de wearables in de toekomst mogelijk een vervanging bieden voor vragenlijsten.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:44 medicine
Programme:Technical Medicine BSc (50033)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/90893
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page