University of Twente Student Theses

Login

MIIT Multidisciplinair interventieteam : vierdimensionaal leiderschap : effectief kunnen omgaan met risico's en onzekerheden

Broeks, A.J. (2022) MIIT Multidisciplinair interventieteam : vierdimensionaal leiderschap : effectief kunnen omgaan met risico's en onzekerheden.

[img] PDF
874kB
Abstract:Organisaties die opereren in een complexe omgeving worden geconfronteerd met risico´s en dit is van invloed op het effectief omgaan met deze risico´s. Risicoleiderschap is een perspectief dat deze organisaties hierbij kan helpen om, ondanks de risico’s en onzekerheden, doelen te behalen. Onderzoek heeft het belang van risicoleiderschap aangetoond om doelgericht om te gaan met risico’s en onzekerheden. Organisaties als het Multidisciplinair Interventie Team (MIT) worden geconfronteerd met politieke invloeden en bestaat uit een multidisciplinair samenwerkingsverband in een onstabiele en snel veranderende wereld. Dit heeft impact op deze organisatie en op de leidinggevenden en andere professionals die daarin werkzaam zijn. Het doel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen wat het perspectief van risicoleiderschap is, in de risico’s waarmee het MIT wordt geconfronteerd en de wijze waarop projectleiders effectief omgaan met deze risico’s. Daarom wordt de volgende onderzoeksvraag beantwoord: Met welke risico’s wordt het MIT geconfronteerd en in hoeverre is risicoleiderschap een effectief perspectief voor de projectleider om hiermee om te gaan? Er is een enkelvoudige casestudy uitgevoerd, omdat het MIT als één case diepgaand bestudeerd. Verder is er sprake van een embedded casestudy, omdat in dezelfde case, meerdere sub-cases zijn onderscheiden: drie operationele projectteams van het MIT. De onderzoeker heeft de drie sub- cases met elkaar vergeleken door het uitvoeren van interviews binnen de operationele teams, de interviews vervolgens getranscribeerd en gecodeerd aan de hand van de Gioia (2012) methodiek. De analyse toonde aan dat de risico’s zijn onderverdeeld naar de drie niveaus van de organisatie, namelijk het strategisch-, tactisch- en operationeel niveau. Het MIT opereert in een complexe wereld en de druk vanuit de politiek en de moederorganisaties is ten eerste van invloed op de strategische beleidskeuzes van het MIT en dat resulteert in een gebrek aan visie en de missie van het MIT. Ten tweede zijn de keuzes die op strategisch niveau wel of niet gemaakt worden van invloed op de koersbepaling van het MIT, wat vervolgens impact heeft op de hoge werkdruk bij de projectleiders op tactisch niveau. Ten derde is dit van invloed op het vertrouwen en de rolonduidelijkheid van de medewerkers van het MIT in de eigen organisatie op operationeel niveau.
Item Type:Essay (Master)
Clients:
Multidisciplinair Interventie Team, Gorinchem
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Programme:Risicomanagement MSc (75083)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/92222
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page