University of Twente Student Theses

Login

Het versterken van de rol van de raad : een onderzoek naar de mogelijkheden voor gemeenteraden om invloed uit te oefenen op gemeenschappelijke regelingen

Fawzi, H. (2022) Het versterken van de rol van de raad : een onderzoek naar de mogelijkheden voor gemeenteraden om invloed uit te oefenen op gemeenschappelijke regelingen.

[img] PDF
875kB
Abstract:De hedendaagse maatschappelijke opgaven zijn ingewikkelder geworden en spelen zich steeds meer op regionaal niveau af. Overheden spelen hierop in door het aangaan van samenwerkingsverbanden. Samenwerking roept echter ook vragen op over de democratische legitimiteit van het bestuur en in hoeverre gemeenteraden hun volksvertegenwoordigende rol nog waar kunnen maken. De Wet gemeenschappelijke regelingen is per 1 juli 2022 aangepast om de politieke verantwoording over gemeentelijke samenwerking te verbeteren. De Raad van State is echter van mening dat de Wet al voldoende mogelijkheden bood om invloed en controle uit te oefenen op gemeenschappelijke regelingen en dat het aanpassen van de wet het probleem niet zal oplossen. Het gaat om het vinden van manieren om in de praktijk op de juiste wijze gebruik te maken van de mogelijkheden uit de wet, aldus de uitspraak van de Raad van State.1 Doel & methode Met dit onderzoek is onderzocht in hoeverre het benutten van de bestaande mogelijkheden om invloed uit te oefenen op gemeenschappelijke regelingen leidt tot het versterken van de rol van de raad. Hiervoor zijn de formele kaders zoals vervat in de Wet gemeenschappelijke regelingen, maar ook de wijze van gebruik in de praktijk, in beeld gebracht en bestudeerd. Aanvullend is door middel van een case study onderzocht of het benutten van de formele kaders in combinatie met de juiste gebruiksmethoden ook daadwerkelijk bijdraagt aan het versterken van de rol van de raad bij gemeenschappelijke regelingen.
Item Type:Essay (EAPAA)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:88 social and public administration
Programme:Master Public Management EAPAA (MPM)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/93214
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page