University of Twente Student Theses

Login

Geef mij de ruimte : een kwalitatief onderzoek naar gewenste leiderschapskenmerken om medewerkers binnen de intelligencedienst van de politie zelforganiserend te laten werken

Reekers, T.A.J. (2023) Geef mij de ruimte : een kwalitatief onderzoek naar gewenste leiderschapskenmerken om medewerkers binnen de intelligencedienst van de politie zelforganiserend te laten werken.

[img] PDF
848kB
Abstract:De intelligencedienst van de politie wordt geconfronteerd met ingewikkelde veiligheidsvraagstukken en een veeleisende maatschappij. Dit vereist innovatieve en zelfstandige medewerkers, die ruimte nodig hebben om vakmanschap uit te oefenen. Het concept van zelforganisatie, waarbij het team zelf bepaalt hoe zij haar doel wil bereiken, lijkt essentieel om als intelligencedienst het hoofd te bieden aan deze uitdagingen. In dit kwalitatieve onderzoek is onderzocht in hoeverre het politieleiderschap toereikend is voor deze ontwikkeling. De centrale onderzoeksvraag luidt: “In welke mate verschillen de huidige leiderschapskenmerken binnen de intelligencedienst van de gewenste leiderschapskenmerken en hoe kunnen eventuele discrepanties verkleind worden met als doel de medewerkers optimaal zelforganiserend te laten werken?” Leidinggevenden, experts en kenniswerkers werden geïnterviewd. Hieruit blijkt dat de huidige leidinggevende stijl deels toereikend is. Geadviseerd wordt om als leidinggevende actiever te sturen op zelf organiserend vermogen, ander type leidinggevenden te selecteren en een teamdoel collectief en scherp te formuleren. Verder is het van belang praktijkprofessional en kenniswerker met elkaar in verbinding te brengen en rolduidelijkheid aan te scherpen. De huidige uitdaging in de maatschappij, de positieve effecten van zelforganisatie en de behoefte van medewerker en leidinggevende maakt dat dit het momentum is voor zelforganisatie. Zelforganisatie begint bij leiderschap!
Item Type:Essay (EAPAA)
Clients:
Nationale Politie, Nederland
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:88 social and public administration
Programme:Master Public Management EAPAA (MPM)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/94796
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page