University of Twente Student Theses

Login

Optimale cultuur voor data-gedreven waterschappen: one size fits nobody? : Een meervoudige casestudy naar het belang van organisatiecultuur voor data-gedreven waterschappen middels een data-gedreven cultuurmodel

Koster, Dorette S. (2023) Optimale cultuur voor data-gedreven waterschappen: one size fits nobody? : Een meervoudige casestudy naar het belang van organisatiecultuur voor data-gedreven waterschappen middels een data-gedreven cultuurmodel.

[img] PDF
3MB
Abstract:Op veel terreinen werken waterschappen samen aan waterbeheer. Ook de koers om de maatschappelijke en technologische uitdagingen gezamenlijk, als één overheid, aan te pakken met data-gedreven werken is verkend en reeds ingezet. Naast de verschillen in beelden en tempo lijkt verankering van deze ambitie nog niet aanwezig in de organisatiecultuur van het waterschap. Een datagedreven waterschap vraagt om andere vaardigheden en gedrag van zowel bestuur als ambtelijke organisatie. Dit samenspel tussen mensen, menselijke waarden, houding en gedrag van mensen maken eveneens de cultuur in data-gedreven waterschap. Onduidelijk is in hoeverre cultuur als onderdeel van de stevige ontwikkel- en veranderopgaven van de waterschappen richting een datagedreven waterschap is opgepakt. Het is niet helder welke gemeenschappelijke ingrediënten van een dergelijke cultuur belangrijk zijn om bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van de waterschappen naar een integraal data-gedreven sector. Met dit onderzoek, uitgevoerd in het najaar van 2022 en voorjaar van 2023, is onderzocht in hoeverre de organisatiecultuur van een waterschap van belang is voor de ambitie om als sector gezamenlijk data-gedreven te werken.
Item Type:Essay (EAPAA)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Programme:Master Public Management EAPAA (MPM)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/94931
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page