University of Twente Student Theses

Login

Autoritarisme: persoonlijkheidskenmerk of ideologie? : Een casestudy naar autoritarisme in het Nederlandse politieke discours van radicaal-rechtse politici over de coronacrisis

Brügging, C.J. (2023) Autoritarisme: persoonlijkheidskenmerk of ideologie? : Een casestudy naar autoritarisme in het Nederlandse politieke discours van radicaal-rechtse politici over de coronacrisis.

[img] PDF
1MB
Abstract:Met de opkomst van de rechts-populistische Trump als politiek leider is in de wetenschap een literaire stroming ontstaan die de steun voor populistische extreemrechtse politieke leiders probeert te verklaren door autoritarisme. Hoewel verschuivingen in het politieke landschap in West-Europa laten zien dat de steun voor populistische extreemrechtse politieke partijen ook hier is toegenomen, is autoritarisme als theoretische benadering om politieke veranderingen te verklaren nog steeds een onderbelicht onderwerp aan de Europese kant van de Atlantische Oceaan. Niet eerder is onderzocht hoe kenmerken van autoritarisme tot uiting komen in het Nederlandse politieke debat van rechts-radicale partijen. Dit onderzoek beoogt daarom inzicht te geven in de ontwikkeling van het politieke discours in de Tweede Kamer - zoals gevoerd door woordvoerders van de radicaal-rechtse partijen Forum voor Democratie en Groep Van Haga over de coronacrisis - vanuit het perspectief van de wetenschappelijke theorie over autoritarisme. Om dit onderzoek uit te voeren is eerst literatuuronderzoek gedaan om te begrijpen welke theoretische kenmerken deel uitmaken van autoritarisme. Vervolgens zijn op basis van deze theoretische inzichten kamerstukken geselecteerd, beoordeeld en gecodeerd. Daarna werd op basis van deze gegevensselectie een kritische discoursanalyse uitgevoerd aan de hand van het driedimensionale model van Fairclough. Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat in het politieke discours over de coronacrisis van de woordvoerders van Forum voor Democratie en Groep Van Haga kenmerken van autoritarisme als ideologie en kenmerken die aanspreken op de autoritaire persoonlijkheid zijn aangetroffen. Kenmerken van autoritarisme in het politieke discours over de coronacrisis lijken echter niet uitsluitend voorbehouden aan radicaal-rechtse partijen. Uit dit onderzoek blijkt dat ook regeringspartijen kenmerken van autoritarisme laten zien in hun politieke discours over de coronacrisis.
Item Type:Essay (Master)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:89 political science
Programme:Public Administration MSc (60020)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/94949
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page