University of Twente Student Theses

Login

Van inzicht tot beheersing: Cybersecurity risico’s bij de Koninklijke Marechaussee. : Een ontwerponderzoek naar een risicomanagement benadering voor de Koninklijke Marechaussee waarmee de organisatie in staat wordt gesteld effectief en efficiënt risicomanagement toe te passen op cybersecurity risico.

Bijlard, V. (2023) Van inzicht tot beheersing: Cybersecurity risico’s bij de Koninklijke Marechaussee. : Een ontwerponderzoek naar een risicomanagement benadering voor de Koninklijke Marechaussee waarmee de organisatie in staat wordt gesteld effectief en efficiënt risicomanagement toe te passen op cybersecurity risico.

[img] PDF
988kB
Abstract:Dit rapport beschrijft een onderzoek naar cybersecurity risicomanagement binnen de Koninklijke Marechaussee. Het doel in het onderzoek is om een risicomanagement benadering te ontwerpen waarmee de Koninklijke Marechaussee in staat wordt gesteld om op een effectieve wijze cybersecurity risico’s te beheersen. Hiermee wordt de cyber weerbaarheid, wendbaarheid en veerkracht van de Koninklijke Marechaussee verhoogd waarmee de continuïteit in de uitvoering van de wettelijk opgedragen taken kan worden gegarandeerd. De in dit onderzoek ontworpen benadering stelt de KMar in staat de noodzakelijke stappen te zetten in de richting van integraal risicomanagement in het cyberdomein. Het definitieve ontwerp is een synthese van de ISO 31000 en ISO 27005 standaarden waaraan het NIST Cyber Security Framework (NIST CSF) is toegevoegd. Deze verrijking dient de KMar in staat te stellen het gewenste overzicht en inzicht in het IT landschap te creëren en de daarbij behorende risico’s ten aanzien van het primaire proces te identificeren. Het NIST CSF is een breed toegepaste cyber security risicomanagement benadering en geschikt voor organisaties als de KMar waarin kennis over risicomanagement laag is.
Item Type:Essay (Master)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:85 business administration, organizational science
Programme:Risicomanagement MSc (75083)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/95071
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page