University of Twente Student Theses

Login

Het effect van interventies op gezamenlijke besluitvorming vanuit het perspectief van de zorgprofessional binnen Medisch Spectrum Twente: een mixed-methods studie

Teggeler, Q.B. (2023) Het effect van interventies op gezamenlijke besluitvorming vanuit het perspectief van de zorgprofessional binnen Medisch Spectrum Twente: een mixed-methods studie.

[img] PDF
1MB
Abstract:Tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van gezamenlijke besluitvorming in de gezondheidszorg. Desalniettemin is gebleken dat er momenteel te weinig tijd is voor gezamenlijke besluitvorming tijdens een consult. Om dit probleem aan te pakken zijn interventies ontwikkeld. Het doel van dit onderzoek was om het effect van de interventies op gezamenlijke besluitvorming vanuit het perspectief van de zorgprofessional te onderzoeken. Hiervoor werd een mixed-methods onderzoek uitgevoerd, waarbij zorgprofessionals de iSHARE vragenlijst invulden om de mate van gezamenlijke besluitvorming te meten. Tevens werden semigestructureerde interviews afgenomen over de interventies. Uit de resultaten bleek dat de interventies geen verandering teweegbrachten in de mate van gezamenlijke besluitvorming en voorbereiding van de patiënt. Er ontbreken momenteel geen aspecten in het uitvragen van de voorinformatie van de patiënt. Het effect van de interventies op de tijd voor gezamenlijke besluitvorming tijdens het consult varieerde afhankelijk van het type consult en patiënt. In de meeste gevallen ervaren zorgprofessionals dat er andere onderwerpen aan bod komen tijdens het consult door de interventies. Op basis van de resultaten wordt aanbevolen om een vervolgonderzoek uit te voeren waarbij de interventies zijn afgestemd op de wensen en behoeften van de zorgprofessionals, er een grotere steekproef aanwezig is en waar voldoende tijd is verstreken tussen implementatie van de interventies en de follow-up meting.
Item Type:Essay (Bachelor)
Clients:
Medisch Spectrum Twente, Enschede, Nederland
Faculty:TNW: Science and Technology
Programme:Health Sciences BSc (56553)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/95141
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page