University of Twente Student Theses

Login

Het effect van interventies op de gezamenlijke besluitvorming vanuit patiënten perspectief binnen Medisch Spectrum Twente: een mixed-methods studie’

Woolderink, Lune (2023) Het effect van interventies op de gezamenlijke besluitvorming vanuit patiënten perspectief binnen Medisch Spectrum Twente: een mixed-methods studie’.

[img] PDF
2MB
Abstract:Het beleidsconcept ‘gezamenlijke besluitvorming’ staat in de Nederlandse gezondheidszorg steeds meer centraal. Ondanks de groeiende aandacht voor samen beslissen, verloopt dit proces nog niet optimaal. Uit een analyse in Medisch Spectrum Twente (MST) bleek dat slechts 55,6% van de patiënten aangaf samen te hebben besloten over hun behandeling. Patiënten herkenden het keuzemoment niet en waren onvoldoende betrokken bij de besluitvorming. Om dit probleem aan te pakken, zijn interventies ontwikkeld. De onderzoeksvraag luidt: "Wat is het effect van de inzet van de auto-anamnese, de informatievoorziening voorafgaand aan het consult, opstellen van de samen beslis-vragen op de beleving van patiënten bij de gezamenlijke besluitvorming binnen de pilotafdelingen van MST?" Om dit te onderzoeken is een mixed-methods onderzoek uitgevoerd. Er hebben twee meetmomenten plaatsgevonden en er zijn in totaal 19 iSHARE vragenlijsten afgenomen om de mate van gezamenlijke besluitvorming te meten. Daarnaast zijn er in totaal 16 interviews afgenomen om de patiënt tevredenheid en voorbereiding op het consult te beoordelen. Uit de resultaten is gebleken dat de implementatie van de interventies heeft geleid tot een toename in voorbereiding door patiënten en een hogere patiënttevredenheid, maar er kan nog geen significant effect op de mate van gezamenlijke besluitvorming worden gemeten.
Item Type:Essay (Bachelor)
Clients:
Medisch Spectrum Twente, Enschede, Nederland
Faculty:TNW: Science and Technology
Programme:Health Sciences BSc (56553)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/95150
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page