University of Twente Student Theses

Login

Aangezichtsprothetiek op afstand : De ontwikkeling van een innovatieve workflow en vergelijking hiervan met de huidige workflow om de intrinsieke huidskleur op afstand, zonder fysiek contact, te benaderen.

Bonestroo, D.N. and Gerritsen, L.H. and Huijsmans, S.D.M. and Vahl, R. (2023) Aangezichtsprothetiek op afstand : De ontwikkeling van een innovatieve workflow en vergelijking hiervan met de huidige workflow om de intrinsieke huidskleur op afstand, zonder fysiek contact, te benaderen.

Full text not available from this repository.

Full Text Status:Access to this publication is restricted
Abstract:Achtergrond: Verlies van de neus kan voor ernstige psychosociale problemen zorgen aangezien het één van de meest uitgesproken delen van het gezicht is. Een aangezichtsprothese kan het gelaat in zekere zin herstellen, maar de kleurbepaling van de huid, zonder fysiek contact, vergt onderzoek om de prothese natuurgetrouw te maken. In deze studie is daarom onderzoek gedaan naar het ontwikkelen van een innovatieve workflow voor de productie van aangezichtsprotheses op afstand die de intrinsieke huidskleur van de patiënt, zonder fysiek contact, kan benaderen. Methode: Het exploratieve onderzoek bestaat uit drie delen. Allereerst is een intrinsieke huidskleurbepaling van drie patiëntfantomen, verkregen uit het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, uitgevoerd. Vervolgens is er een foto-opstellingsprotocol ontwikkeld middels literatuuronderzoek en praktisch onderzoek, waarbij de condities voor het fotograferen van de huidskleur met een iPhone 13 Pro zijn onderzocht. Tot slot zijn twee alternatieve workflows, een gekalibreerde workflow vanaf een beeldscherm en een geprinte workflow vanaf papier, met de huidige workflow vergeleken, met als doel te onderzoeken welke workflow leidt tot een prothesekleur die de werkelijke huidskleur zo goed mogelijk benadert. Resultaten: De workflow vanaf geprint papier gaf voor respectievelijk patiëntfantoom A, B en C een Euclidische afstand van 18,3; 15,0 en 23,3 tot de CIELab waarde van de bijbehorende GAMMA kleurkaart. De workflow vanaf het gekalibreerde beeldscherm gaf voor respectievelijk patiëntfantoom A, B en C een Euclidische afstand van 19,3; 15,2 en 28,3 tot de CIELab-waarde van de bijbehorende GAMMA kleurkaart. Afstanden van de geprinte workflow liggen lager dan die van de gekalibreerde workflow. Conclusie: Uit het onderzoek naar een foto-opstellingsprotocol concludeert het team dat een onbewerkte foto geschoten met een iPhone 13 Pro in RAW-modus, in zonlicht, met diffuser en een grijze achtergrond, leidt tot de meest natuurgetrouwe vastlegging van de intrinsieke huidskleur. Daarnaast blijkt uit het resultaat van de workflows vergelijking dat het mengen van pigmenten voor een prothese via de geprinte workflow de kleur van de patiëntfantomen het best benadert, naast het mengen via de huidige fysieke workflow.
Item Type:Essay (Bachelor)
Clients:
Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis - Nederlands Kanker Instituut, Amsterdam, Netherlands
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:33 physics, 44 medicine
Programme:Technical Medicine BSc (50033)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/95181
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page