University of Twente Student Theses

Login

Van one-size-fits-all naar een gepersonaliseerd ontwerp : Personaliseren op basis van persoonlijke informatievoorkeuren van vrouwen in de risicogroep van borstkanker om gedeelde besluitvorming te ondersteunen

Ree, Ilse van (2023) Van one-size-fits-all naar een gepersonaliseerd ontwerp : Personaliseren op basis van persoonlijke informatievoorkeuren van vrouwen in de risicogroep van borstkanker om gedeelde besluitvorming te ondersteunen.

Full text not available from this repository.

Full Text Status:Access to this publication is restricted
Abstract:In dit onderzoek is onderzocht of specifieke combinaties van patiëntkarakteristieken invloed hebben op de voorkeuren voor online informatievoorziening over borstkanker. Literatuur heeft aangetoond dat factoren zoals leeftijd, opleidingsniveau, gezondheidsvaardigheden, etnische en sociale achtergrond, beslissingsstijl, emotionele kwetsbaarheid en coping stijl van invloed kunnen zijn op informatievoorkeuren. Middels een enquête zijn vragen gekoppeld aan deze factoren en voorgelegd aan een steekproef mensen van 30 jaar en ouder. De onderzoeksvraag luidde: Welke combinaties van patiëntkarakteristieken beïnvloeden de informatievoorkeuren van vrouwen in de risicogroep van borstkanker? De resultaten laten zien dat leeftijd invloed heeft op zowel de beslissingsstijl als de emotionele kwetsbaarheid. Hoe hoger de leeftijd, hoe lager de ervaren onzekerheid. Oudere patiënten tonen een grotere neiging om betrokken te willen worden bij het beslissingsproces en ervaren over het algemeen minder onzekerheid dan jongere patiënten. Het opleidingsniveau daarentegen blijkt geen significante invloed te hebben op de beslissingsstijl, coping stijl en emotionele kwetsbaarheid van de patiënten. Daarnaast is uit de resultaten gebleken dat de beslissingsstijl geen invloed heeft op de emotionele kwetsbaarheid en coping stijl van de patiënten. Deze bevindingen dragen bij aan het begrip van de factoren die van invloed zijn op de informatievoorkeuren van borstkankerpatiënten. Het benadrukt het belang van het meenemen van leeftijd en de bijbehorende beslissingsstijl en emotionele kwetsbaarheid bij het ontwikkelen van online informatievoorziening voor deze doelgroep.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:70 social sciences in general
Programme:Health Sciences BSc (56553)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/95460
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page