University of Twente Student Theses

Login

Ontzorgen van verzorgenden IG in Nederlandse VVT-instellingen - oneigenlijke taken van verzorgenden IG overhevelen naar ander personeel om meer zorgcapaciteit vrij te maken.

Stoel, L. (2023) Ontzorgen van verzorgenden IG in Nederlandse VVT-instellingen - oneigenlijke taken van verzorgenden IG overhevelen naar ander personeel om meer zorgcapaciteit vrij te maken.

[img] PDF
1MB
Abstract:Op dit moment zijn er grote personeelstekorten in de gezondheidszorg en de verwachting is dat deze toenemen. Een oplossing om personeelstekorten te verminderen, is om ervoor te zorgen dat er meer zorgcapaciteit vrijkomt door oneigenlijke taken over te hevelen van verzorgenden IG (VIG’ers). Het doel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in de tijdsbesteding van VIG'ers in VVT-instellingen, om vervolgens een model te ontwikkelen waarin oneigenlijke taken overgeheveld worden naar ander personeel, zodat VIG’ers worden ontlast doordat er extra zorgcapaciteit vrijkomt. Met behulp van een Time and Motion Study, welke is uitgevoerd in een VVT-instelling in Midden-Nederland, is er inzicht verkregen in de tijdsbesteding van VIG'ers. In totaal is er ongeveer 56 uur aan observatiedata verzameld. De bevindingen geven aan dat VIG’ers een aanzienlijk deel van de dagdienst besteden aan het uitvoeren van oneigenlijke taken. Daarnaast is er een model ontwikkeld die het mogelijk maakt om oneigenlijke taken over te hevelen naar een andere medewerker. De uitkomst van dit model is het inzetten van een medewerker, wiens takenpakket bestaat uit catering, logistiek en facilitaire taken, van 10.45 tot 15:00 uur waardoor er 0.1 FTE aan zorgcapaciteit wordt vrijgespeeld per VIG’er per afdeling.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:TNW: Science and Technology
Programme:Health Sciences BSc (56553)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/95758
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page