University of Twente Student Theses

Login

Kwantificatie van de extra bolus adenosine bij het gebruik van een multi-infusie systeem bij rubidium-82 PET/CT onderzoek

Daoud, Y.F.C. and Zonnenberg, J. and Besselink, I.T.J. and Leussink, K.H. (2023) Kwantificatie van de extra bolus adenosine bij het gebruik van een multi-infusie systeem bij rubidium-82 PET/CT onderzoek.

Full text not available from this repository.

Full Text Status:Access to this publication is restricted
Abstract:Rubidium-82 (Rb-82) PET/CT onderzoek wordt gebruikt om patiënten met mogelijk coronair lijden te diagnostiseren. Hiervoor kan de vasodilatator adenosine gebruikt worden. Omdat adenosine een relatief korte plasmahalfwaardetijd van 10 seconden heeft, is continue toediening nodig. De patiënt krijgt daarom twee aparte infusen aangelegd voor adenosine en de radioactieve tracer Rb-82. Het is patiëntvriendelijker en efficiënter om een multi-infusie systeem toe te passen, waarbij een Y-poort (Nexiva Dual Port) kan worden gebruikt om maar één infuus te hoeven prikken. In een multi-infusie systeem kan echter mogelijk een extra bolus adenosine ontstaan, wat bijvoorbeeld kan leiden tot een AV-blok en atriumfibrilleren. Om deze eventuele extra bolus adenosine te kwantificeren is in dit onderzoek spectrofotometrie gebruikt, waarbij het vloeistofmengsel uit het infuus in tijdsintervallen van één seconde is opgevangen in epjes. Uit de resultaten bleek dat toediening via één infuus leidt tot een significante extra bolus adenosine, wat het gebruik van een multi-infusie systeem bij rubidium-82 PET/CT onderzoek onverantwoord maakt. Op basis hiervan wordt aanbevolen om in de praktijk nog steeds twee aparte infusen aan te prikken voor adenosine en Rb-82.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:33 physics, 44 medicine
Programme:Technical Medicine BSc (50033)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/95768
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page