University of Twente Student Theses

Login

Institutionele logica's en hun perspectief op het ontwikkelproces van Artificiële Intelligentie voor beeldvormende technieken in de zorg

Bril, A.M. (2023) Institutionele logica's en hun perspectief op het ontwikkelproces van Artificiële Intelligentie voor beeldvormende technieken in de zorg.

[img] PDF
2MB
Abstract:Achtergrond: In de zorg wordt er gebruik gemaakt van Artificiële Intelligentie (AI). Bij de ontwikkeling van AI-producten voor de zorg zijn er verschillende stakeholders betrokken. Hoe stakeholders samenwerken en het gedrag dat ze vertonen in specifieke situaties is te verklaren door institutionele logica’s. Het is nog niet duidelijk welke logica’s een rol spelen in het ontwikkelproces van AI voor de zorg en op welke manier deze logica’s invloed hebben op het proces. Aan de hand van bovenstaande informatie is de volgende onderzoeksvraag opgesteld: ‘Op welke manieren beïnvloeden de institutionele logica’s van verschillende stakeholders de ontwikkeling van Artificiële Intelligentie die betrekking hebben op beeldvormende technieken?’ Methode: In dit onderzoek is er gebruik gemaakt van een kwalitatief onderzoeksontwerp in de vorm van semigestructureerde interviews. Binnen het onderzoek lag de focus op de rol van stakeholders, hun doel en welke acties ze ondernamen om dit doel te bereiken. Respondenten waren verschillende stakeholders zoals clinici, management en beleidsmakers en industrie professionals die betrokken zijn in het ontwerp- en ontwikkelproces van AI-producten voor in de gezondheidszorg. Hierbij lag de focus op AI voor beeldvormende technieken. Resultaten: De interviews laten zien dat er verschillende logica’s aan bod komen, waaronder een gedeelde logica, de gemeenschapslogica. Daarnaast is er sprake van alignment of goals. Ook is er een gezamenlijk doel geconstateerd: het verbeteren van de zorg. Conclusie: De institutionele logica’s hebben een positieve invloed op het ontwikkelproces van AI voor de zorg. Door de gemeenschapslogica is er een duidelijk doel, waardoor samenwerking versterkt wordt. Er is een hoge alignment of goals, wat de samenwerking ook bevordert. Wanneer er sprake is van tegenstrijdige logica’s of misalignment is dit in eerste instantie niet negatief, omdat er vaak sprake is van partial-alignment en ook kan deze misalignment zorgen voor meer innovatie.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:TNW: Science and Technology
Programme:Health Sciences BSc (56553)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/96696
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page