University of Twente Student Theses

Login

Persoonlijke informatieprofielen bij kanker Informatievoorkeuren op basis van gezondheidsgeletterdheid bij borstkankerpatiënten

Ribbers, F.A. (2023) Persoonlijke informatieprofielen bij kanker Informatievoorkeuren op basis van gezondheidsgeletterdheid bij borstkankerpatiënten.

Full text not available from this repository.

Full Text Status:Access to this publication is restricted
Abstract:Patiënten die gediagnosticeerd worden met borstkanker krijgen veel op hun af, waaronder een overvloed aan informatie. Informatie uitwisseling is een belangrijk onderdeel van het ziekteproces. Toch kan het lastig zijn om de ontvangen informatie te begrijpen en te verwerken. Informatie op maat kan bijdragen om het begrip te vergroten, deze informatie is afgestemd op de behoeftes en het niveau van de patiënt. Als onderdeel van de ontwikkeling van informatie op maat is er in dit onderzoek gekeken naar de invloed van gezondheidsgeletterdheid op de informatievoorkeuren bij borstkankerpatiënten. Gezondheidsgeletterdheid is een indicatie voor het vermogen om gezondheidsinformatie te verwerken en begrijpen en zou mogelijk invloed kunnen hebben op informatievoorkeuren. Om een antwoord te geven op de onderzoeksvraag is er een enquête afgenomen onder vrouwen in de risicogroep van borstkanker. De respondenten beoordeelden stellingen om het niveau van gezondheidsgeletterdheid te meten en daarnaast werd gevraagd om hun digitale informatievoorkeuren. De verkregen resultaten zijn verwerkt en geanalyseerd met verschillende statische toetsen. Uit de analyses blijkt dat een lager opleidingsniveau gepaard gaat met een verminderd begrip van gezondheidsterminologie. Daarnaast hebben hoger opgeleiden eerder de voorkeur voor rechtstreekste communicatie met een zorgprofessional in plaats van digitale gezondheidsinformatie. Wel zien alle respondenten potentie in het gebruik van gepersonaliseerd informatie om het begrip van de algehele gezondheid te vergroten. Het onderzoek geeft een aantal inzichten in hoe informatie kan worden afgestemd op de voorkeuren van patiënten. Door informatie aan te bieden die passend is bij de patiënt kan het begrip van gezondheidsinformatie worden vergroot en kunnen patiënten beter worden voorzien in hun informatiebehoefte. Het vervullen van deze informatiebehoefte zorgt ervoor dat de patiënt beter is voorbereid op het zorgproces wat gepaard gaat met een lagere zorgbehoefte.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:70 social sciences in general
Programme:Health Sciences BSc (56553)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/96727
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page