University of Twente Student Theses

Login

Implementatie burgerschapsonderwijs binnen het voortgezet onderwijs : een casestudie binnen de Scholengroep Carmel Hengelo.

Coster, J.L. (2023) Implementatie burgerschapsonderwijs binnen het voortgezet onderwijs : een casestudie binnen de Scholengroep Carmel Hengelo.

[img] PDF
7MB
Abstract:Het voortgezet onderwijs heeft de taak om leerlingen van burgerschapsonderwijs te voorzien. Burgerschapsonderwijs heeft als doel de sociale cohesie in de pluriforme samenleving te bevorderen en leerlingen van competenties te voorzien om te kunnen participeren binnen de democratische rechtsstaat. De overheid heeft in 2021 de wetgeving over burgerschapsonderwijs aangepast. In dit onderzoek wordt er gekeken naar de manier waarop dit nieuwe rijksbeleid op het gebied van burgerschapsonderwijs door en binnen scholen in het voortgezet onderwijs wordt doorgevoerd. Er is een casestudie uitgevoerd bij de Scholengemeenschap Carmel Hengelo (SCH). Voor het vergaren van informatie is er gebruik gemaakt van documentenanalyses en semigestructureerde interviews op drie niveaus: scholengroep, scholen en docenten. De verkregen informatie is geanalyseerd aan de hand van de beleidsintenties van de rijksoverheid. De conclusie van het onderzoek is dat vooralsnog niet alle beleidsintenties van de rijksoverheid zijn gerealiseerd en dat er derhalve nog winst te behalen valt bij het implementeren van burgerschapsonderwijs. Vervolgens is er in het tweede deel gekeken naar de specifieke aanbevelingen omtrent de implementatie van burgerschapsonderwijs binnen de Scholengroep Carmel Hengelo. Door een verdieping te geven aan het bestaande theoretische kader en te kijken naar de succesfactoren voortvloeiend uit de gehouden interviews worden aanbevelingen gepresenteerd.
Item Type:Essay (Master)
Clients:
Scholengroep Carmel Hengelo
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:81 education, teaching, 88 social and public administration
Programme:Public Administration MSc (60020)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/97000
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page