University of Twente Student Theses

Login

Analyse van het keuzeproces rondom Onderzoek & Ontwerpen – Redenen van leerlingen om wel of niet O&O te kiezen in de bovenbouw

Tuinman, Philippe (2023) Analyse van het keuzeproces rondom Onderzoek & Ontwerpen – Redenen van leerlingen om wel of niet O&O te kiezen in de bovenbouw.

[img] PDF
958kB
Abstract:Op het Technasium van het Bonhoeffer kiezen minder leerlingen de afgelopen jaren Onderzoek & Ontwerpen (O&O) in de bovenbouw. Wat zijn redenen van leerlingen van het Bonhoeffer om O&O wel of niet te kiezen in de bovenbouw? Een onderwerpenlijst uit gerelateerd onderzoek is verder uitgebreid en bij havo- en vwo-bovenbouwleerlingen uit de vierde klas kwantitatief uitgezet. De resultaten zijn gecontroleerd en verder uitgebreid met kwalitatieve, semigestructureerde interviews. Er zijn ranglijsten gevormd die de onderwerpen laten zien die van invloed zijn op de keuze van de leerling. De leerlingen die WEL O&O kiezen doen dit vaker met oog op hun toekomst en interesse in bèta(technisch) onderwijs, terwijl de leerlingen die NIET O&O kiezen dit vaak doen omdat ze het vak niet interessant genoeg vonden in de onderbouw en omdat het vak in de bovenbouw veel (extra) lesuren kost. Volgens de leerlingen kan het Bonhoeffer de voorlichting van het vak verbeteren en praktischer maken zodat leerlingen een beter geïnformeerde keuze kunnen maken.
Item Type:Essay (Master)
Clients:
Bonhoeffer College Bruggertstraat, Enschede, The Netherlands
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:81 education, teaching
Programme:Science Education and Communication MSc (60708)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/97539
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page