University of Twente Student Theses

Login

Implementatie van online modules binnen de geestelijke gezondheidszorg : Kwalitatief onderzoek naar implementatiebarrières en ondersteuners tijdens de implementatie van online modules volgens zorgprofessionals en implementatiemanagers

Trigt, V.J. van (2023) Implementatie van online modules binnen de geestelijke gezondheidszorg : Kwalitatief onderzoek naar implementatiebarrières en ondersteuners tijdens de implementatie van online modules volgens zorgprofessionals en implementatiemanagers.

[img] PDF
603kB
Abstract:Achtergrond: Binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) wordt er geregeld gebruik gemaakt van e-mental health. Minddistrict is ook een variant van een e-mental health tool. Het gaat hier om het gebruiken van online modules om zo de behandeling van cliënten te ondersteunen of te voorkomen. Het probleem is dat dit soort innovaties complex zijn. Dit vermoeilijkt de implementatie van de innovatie. Tijdens dit onderzoek wordt er onderzocht welke barrières en ondersteuners er ervaren worden tijdens de implementatie van Minddistrict. De onderzoeksvraag luid als volgt: “Welke implementatie barrières en ondersteuners worden er ervaren tijdens het implementeren van de online modules van Minddistrict binnen geestelijk gezondheidzorg organisaties volgens de zorgprofessionals en implementatiemanagers binnen deze organisaties?” Methode: De data voor het onderzoek is op één manier verzameld. Dit is gedaan door interviews af te nemen. De interviews zijn afgenomen bij verschillende geestelijke gezondheidszorg organisaties. In totaal zijn er acht respondenten geïnterviewd. De respondenten hadden verschillende functies binnen de organisaties, wel zijn alle functies betrokken bij het implementeren van Minddistrict. De hoofdcodes van de interviews zijn gekozen aan de hand van het CFIR-implementatie model; innovatie domein, interne domein, externe domein, individuen domein en implementatie-proces domein. Resultaten: Uit de interviews is vooral naar voren gekomen dat planning tijdens het implementatie-proces belangrijk is voor een soepel verloop van de implementatie. Verder werd het hebben van iemand die al eerdere ervaring heeft met het implementeren van e-mental health ervaren als positief. Het ging hier om iemand met implementatie expertise. Ook werd opgemerkt dat de implementatie van Minddistrict bij elke organisatie op een net iets andere manier wordt aangepakt. Hierdoor zijn de eigenschappen van de organisatie ook belangrijk om in acht te houden. Discussie: Opvallend is dat er barrières zijn die invloed hebben op meerdere domeinen. Zo heeft het hebben van project of implementatie groepen invloed op zowel het interne setting domein als op het individuen domein. Dit is met meerdere codes het geval, wat het lastig maakt om als organisatie de barrière goed te begrijpen. Dit betekent ook dat teams een belangrijk onderdeel zijn tijdens het implementatie�proces. Daarnaast is communicatie ook een veel genoemde barrière tijdens het implementatie-proces. Het gaat hier om verschillende aspecten van communicatie. Denk hierbij aan; interne communicatie, externe communicatie en het communiceren van afspraken en deadlines tijdens het gehele proces.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:TNW: Science and Technology
Programme:Health Sciences BSc (56553)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/97543
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page