University of Twente Student Theses

Login

De invloed van een gesimuleerd interventriculair septum, op het ontstaan van complicaties aan een synthetische mitralisklep, in een fysiek model van het linker ventrikel.

Brinkman, S.L. and Kamp, S.A.M. and Mierlo, M. van and Wolsink, I. (2015) De invloed van een gesimuleerd interventriculair septum, op het ontstaan van complicaties aan een synthetische mitralisklep, in een fysiek model van het linker ventrikel.

[img] PDF
7MB
Abstract:Reparatie van de mitralisklep wordt meestal gedaan met behulp van een annuloplastiekring. Wanneer hierbij een te grote of te kleine ring gekozen wordt, kan dit een niet goed functionerende mitralisklep tot gevolg hebben. Er bestaat nog geen goede gestandaardiseerde methode waarmee de juiste ringmaat bepaald kan worden. Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een pathologie die de kans vergroot op mitralisklepcomplicaties. Het doel van het onderzoek is om bij te dragen aan een gestandaardiseerde methode waarmee de ringmaat bepaald kan worden. Er zal antwoord gegeven worden op de vraag: Welke invloed heeft de dikte van een gesimuleerd interventriculair septum, op het optreden van complicaties aan een synthetische mitralisklep, in een fysiek model van het linkerventrikel? Omeen antwoord te krijgen op de onderzoeksvraag is een fysiek model van het linkerventrikel ontworpen aan de hand van vooraf opgestelde eisen. Dit model simuleerde de functie van het linkeratrium, de mitralisklep, het linkerventrikel en de aortaklep. Doorwater in het model rond te pompen, kon de beweging van een synthetische mitralisklep bekeken worden. De voornaamste parameter was een verdikking van het interventriculaire septum, die gerepresenteerd werd door perspex plaatjes. Met behulp van ultrasound apparatuur zijn er metingen gedaan. De beweging van de mitralisklep werd vastgelegd en de stromingssnelheid van de vloeistof werd gemeten. Verder is de druk in het model gemeten en zijn er color doppler opnames van de mitralisklep gemaakt. Het belangrijkste resultaat is dat de prolaps van het A2 klepblad minder werd bij een dikkere wand, bij een betrouwbaarheidsinterval van 90%. De conclusie die getrokken kan worden is dat de dikte van het gesimuleerde interventriculaire septum invloed heeft op de beweging van de synthetische mitralisklep. Verder is er aangetoond dat de beweging van de synthetische mitralisklep in dit model ook beïnvloed wordt door andere parameters. Kernwoorden: mitralisklep, annuloplastiek, SAM, HCM, ultrasound, fysiek model linkerventrikel.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:44 medicine
Programme:Technical Medicine BSc (50033)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/67525
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page