University of Twente Student Theses

Login

Verandering van kans op wateroverlast in het mark-vliet systeem als gevolg van aanwijzing van het Volkerak-zoommeer voor hoogwaterberging

Zantvoort, Marlies (2006) Verandering van kans op wateroverlast in het mark-vliet systeem als gevolg van aanwijzing van het Volkerak-zoommeer voor hoogwaterberging.

[img] PDF
8MB
Abstract:In 2000 is de Nederlandse overheid een nieuwe weg ingeslagen op het gebied van rivierenbeheer met de planologische kernbeslissing ‘Ruimte voor de Rivier’ als resultaat. Dit beleid beoogt een duurzamer waterbeheer, door waar mogelijk rivierverruimende maatregelen toe te passen in plaats van de dijken te blijven verhogen en rekening te houden met de ontwikkelingen van het klimaat op de lange termijn. Eén van de maatregelen die in de PKB is opgenomen, is hoogwaterberging op het Volkerak-Zoommeer, een zoetwatersysteem in de Zeeuwse Delta. Doordat met een verwachte inzetfrequentie op de korte termijn van 1/1430 jaar de waterstand op het Volkerak-Zoommeer twee dagen verhoogd is tot meer dan 2 m +NAP, wordt de afwatering van het West-Brabantse Mark-Vliet systeem gestremd. Om vast te kunnen stellen welke overheidsinstantie verantwoordelijk is voor de hieruit resulterende toename van het risico van wateroverlast, moeten zowel de kanstoename als de toename van de gevolgen gekwantificeerd worden. Dit onderzoek heeft als doel de toename van de kans op wateroverlast vanuit het Mark-Vliet systeem als gevolg van de maatregel hoogwaterberging op het Volkerak-Zoommeer op probabilistische wijze te bepalen.
Item Type:Essay (Master)
Clients:
Rijkswaterstaat RIZA
Faculty:ET: Engineering Technology
Subject:56 civil engineering
Programme:Civil Engineering and Management MSc (60026)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/57369
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page