University of Twente Student Theses

Login

Onzekerheid bij dijkversterkingen : omgaan met onzekerheden in de levensduur bij het ontwerpen van primaire dijkversterkingen

Boer, N. de (2012) Onzekerheid bij dijkversterkingen : omgaan met onzekerheden in de levensduur bij het ontwerpen van primaire dijkversterkingen.

[img] PDF
6MB
Abstract:Recentelijk zijn er in Nederland verschillende dijken versterkt terwijl de geplande levensduur nog lang niet gehaald was. Deze korte levensduur is het resultaat van diverse veranderingen in de eisen die aan de dijken gesteld worden. Dit is ongewenst vanwege de extra kosten en maatschappelijke overlast die gepaard gaan met de dijkversterkingen. Dit onderzoek heeft zich gericht op het meenemen van deze veranderingen als onzekerheden tijdens het ontwerpen van een dijk. De toepassing van de theoretische modellen van Courtney (1997), Brugnach et al. (2008) en Functowicz en Ravetz (1993) geeft aan dat er beter met onzekerheden omgegaan kan worden. Bijvoorbeeld door meer onderzoek te doen en een scenarioanalyse met alternatieve versterkingsmethoden te gebruiken. Een volledige toepassing van de scenarioanalyse vereist echter wel het loslaten van de gebruikelijke integrale versterking met een vaste planperiode en robuustheidstoeslag. De enige manier om met zekerheid de ongewenste overlast en kosten te voorkomen is door gebruik te maken van een adaptief ontwerp, de verwachting is echter dat dit veelal niet uitvoerbaar is. Met een adaptief ontwerp worden de gevolgen van frequent versterken (overlast en kosten) verminderd, maar de frequentie kan daarbij toenemen. Omdat het adaptieve ontwerp niet overal mogelijk is en de andere mogelijkheden om met onzekerheden om te geen absolute zekerheid geven zouden ook de mogelijkheden in de toetsing en de norm onderzocht en overwogen moeten worden.
Item Type:Essay (Bachelor)
Clients:
Witteveen+Bos, Nederland
Faculty:ET: Engineering Technology
Subject:56 civil engineering
Programme:Civil Engineering BSc (56952)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/62529
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page