University of Twente Student Theses

Login

Kwaliteitscriteria voor kredietaanvragen in de gemeente Hengelo : Een bacheloropdracht in opdracht van de rekenkamercommissie Hengelo

Meenink, J. (2013) Kwaliteitscriteria voor kredietaanvragen in de gemeente Hengelo : Een bacheloropdracht in opdracht van de rekenkamercommissie Hengelo.

[img] PDF
1MB
Abstract:De doelstelling van deze bacheloropdracht is inzichtelijk maken aan welke criteria voorstellen aan de raad tot het beschikbaar stellen van kredieten behoren te voldoen. Dit onderzoek is dan ook gericht op het beantwoorden van de volgende hoofdvraag: 'Aan welke kwaliteitscriteria behoren voorstellen aan de raad tot het beschikbaar stellen van kredieten te voldoen?' Om deze vraag te beantwoorden is allereerst onderzoek gedaan naar criteria die volgens de literatuur gehanteerd behoren te worden. Vervolgens is door middel van interviews beschreven welke criteria medewerkers van andere gemeenten hanteren bij het opstellen en/of beoordelen van voorstellen aan de raad tot het beschikbaar stellen van kredieten. Daaropvolgende zijn er evaluatierapporten over de kwaliteit van raadsvoorstellen geanalyseerd om te beschrijven welke criteria door andere onderzoekers gebruikt worden met betrekking tot de kwaliteit van raadsvoorstellen. Als aanvulling daarop is middels interviews met gemeenteraadsleden in de gemeente Hengelo inzichtelijk gemaakt welke criteria zij belangrijk vinden bij het beoordelen voorstellen aan de raad tot het beschikbaar stellen van kredieten. Uit het onderzoek is gebleken dat de wet en de literatuur onvoldoende criteria geven met betrekking tot voorstellen aan de raad tot het beschikbaar stellen van kredieten. Door middel van het houden van interviews met medewerkers van andere gemeenten en Hengelose gemeenteraadsleden en de analyse van evaluatierapporten over de kwaliteit van raadsvoorstellen zijn er voldoende en heldere criteria gevonden die de bovenstaande vraag beantwoorden. Aan de hand van bevindingen uit dit onderzoek zijn een aantal aanbevelingen gedaan gericht op kwaliteitscriteria met betrekking tot voorstellen aan de raad tot het beschikbaar stellen van kredieten in de gemeente Hengelo en het verdere proces daar omheen. Het gaat om aanbevelingen die gericht zijn op welke criteria men behoort te hanteren, aanbevelingen voor vervolgonderzoek en aanbevelingen rondom het gehele proces van opstellen en beoordelen van voorstellen.
Item Type:Essay (Bachelor)
Clients:
rekenkamercommissie Hengelo, Hengelo (O), Nederland
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:88 social and public administration
Programme:Public Administration BSc (56627)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/63614
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page