University of Twente Student Theses

Login

De Nederlandsche Handels Maatschappij op het wereldtoneel - De weg van de Nederlandsche Handels Maatschappij van een handelsbedrijf in het cultuurstelsel tot een internationaal opererend bankbedrijf tijdens de onafhankelijkheid van Nederlands-Indië

Oort, Max van (2013) De Nederlandsche Handels Maatschappij op het wereldtoneel - De weg van de Nederlandsche Handels Maatschappij van een handelsbedrijf in het cultuurstelsel tot een internationaal opererend bankbedrijf tijdens de onafhankelijkheid van Nederlands-Indië.

[img] PDF
1MB
Abstract:De Nederlandsche Handels Maatschappij was tot de afschaffing van het cultuurstelsel in Nederlands-Indië voornamelijk een handelsonderneming. Met het wegvallen van deze lucratieve inkomstenbron én de opkomst van het internationale bankwezen door versoepeling van enkele wetgevingen werd de Maatschappij steeds meer gevormd tot een internationaal opererend bankbedrijf. Met het openen van filialen in onder andere New York en Singapore groeide het bedrijf gestaag en nam het aan belang toe. Speciale aandacht gaat uit naar de activiteiten van de Nederlandsche Handels Maatschappij in Japan, Shanghai en Saudi-Arabië. De activiteiten in deze landen vormden de kern van wat een bank doet en zijn daarom een uitstekend voorbeeld om de activiteiten binnen de Nederlandsche Handels Maatschappij te laten zien. De activiteiten van de Nederlandsche Handels Maatschappij begonnen al vrij snel na de afschaffing van het cultuurstelsel. Nederland had al een oude band met Japan via het handelseiland Dejima waardoor de Nederlandsche Handels Maatschappij met minder scepsis werd ontvangen dan andere buitenlandse ondernemingen die na de openstelling van Japan vrij mochten handelen in het keizerrijk. De rentes in Japan waren erg hoog waardoor de Maatschappij veel winst kon behalen door zowel krediet te verlenen aan particulieren als aan de Japanse regering. In Shanghai waren er verschillende Europese en Amerikaanse banken actief. De Nederlandsche Handels Maatschappij speelde hier een relatief bescheiden rol ten opzichte van haar grotere concurrenten. Door een gebrek aan een Chinese centrale bank gaf de Maatschappij hier de Shanghai dollar uit wat fungeerde als een speciale valuta om te kunnen handelen met de Chinezen. Met de opening van een consulaat in Djedda (Saudi-Arabië) in 1872 betrad de Nederlandsche Handels Maatschappij de Saudische markt. In eerste instantie ter ondersteuning van Islamitische pelgrims uit Nederlands-Indië, maar al snel fungeerde de Maatschappij ook als wisselkantoor voor buitenlandse valuta en als kredietverlener. De kredieten werden voornamelijk verstrekt aan de koning van Saudi-Arabië die in weelde leefde. Als huisbankier van het Saudische koningshuis kreeg de Nederlandsche Handels Maatschappij de kans om een centrale rol te spelen als onofficiële centrale bank bij de introductie van de Saudische riyaal in 1927. Door de intrede van andere buitenlandse banken op de financiële markt in Saudi-Arabië zou de Nederlandsche Handels Maatschappij uiteindelijk haar unieke positie verliezen.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:85 business administration, organizational science
Programme:International Business Administration BSc (50952)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/64051
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page