University of Twente Student Theses

Login

Opbolling van grondwater onder de wegverharding. Onderzoek naar de nauwkeurigheid van de berekende grondwaterstand in het wegcunet

Asschert, M.C. (2015) Opbolling van grondwater onder de wegverharding. Onderzoek naar de nauwkeurigheid van de berekende grondwaterstand in het wegcunet.

[img] PDF
4MB
Abstract:In de winter is er een grote kans op vorstschade. Doordat water in de poriën van het wegontwerp blijft hangen en uitzet bij bevriezing kan de weg in het ergste geval bezwijken. Om vorstschade te voorkomen, wordt gebruik gemaakt van een droogleggingseis berekend met de formule van Hooghoudt. Volgens Damveld (2013) geeft deze formule in één van de drie gevallen een onjuiste benadering voor de droogleggingseis, wat vermoedelijk veroorzaakt wordt door de aanwezigheid van kwel. Aan de hand van deze informatie is in dit onderzoek bepaald of de formule van Wesseling een nauwkeurigere representatie van de werkelijke opbolling geeft. In dat geval is wellicht een besparing in de droogleggingseis mogelijk en kan ook in het zand voor ophoging, dus de kosten, bespaard worden. De doelstelling is dan ook om te bepalen of de formule van Wesseling een nauwkeurigere weergave van de grondwaterstand in het wegcunet geeft dan de formule van Hooghoudt, waarbij er vervolgens op basis van de stabiliteit bekeken wordt of er winst te behalen valt in het dunner maken van het in de fundering gelegen zandpakket van het wegcunet.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:ET: Engineering Technology
Subject:56 civil engineering
Programme:Civil Engineering BSc (56952)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/68669
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page