University of Twente Student Theses

Login

Differentiatie : wat zijn de effecten op de leeropbrengsten in 2HV? Wat zijn de effecten van gedifferentieerd lesgeven (m.b.t. differentiëren in instructie en in leerstof) op het begrijpen (procedureel dan wel conceptueel) van de lesstof (ontbinden in factoren) in 2hv?

Bloemberg, Aranka A.J. (2016) Differentiatie : wat zijn de effecten op de leeropbrengsten in 2HV? Wat zijn de effecten van gedifferentieerd lesgeven (m.b.t. differentiëren in instructie en in leerstof) op het begrijpen (procedureel dan wel conceptueel) van de lesstof (ontbinden in factoren) in 2hv?

[img] PDF
3MB
Abstract:In dit onderzoek is gekeken naar de effecten van gedifferentieerd lesgeven op het begrijpen van de lesstof in 2hv. Differentiatie is het aanbrengen van verschillen tussen delen van een onderwijssysteem ten aanzien van bijvoorbeeld instructie, leerstof of leertijd. In dit onderzoek zijn twee 2hv-klassen (HV2A en HV2C) tijdens de wiskundelessen van twee hoofdstukken geobserveerd. Leerlingen werden in drie groepen gedeeld: groep I (instructieafhankelijk), groep II (instructiegevoelig) en groep III (instructieonafhankelijk). Het eerste hoofdstuk kregen beide klassen op gebruikelijke wijze les, tijdens het tweede hoofdstuk werd in HV2C gedifferentieerd in instructie en in leerstof. Effecten zijn gemeten met behulp van een semi-gestructureerd interview waar op procedureel en conceptueel begrip van de onderwerpen (oplossen van lineaire vergelijkingen en ontbinden in factoren) werd getoetst. Er werd één leerling geïnterviewd uit elke groep uit elke klas. Op zowel procedureel als conceptueel gebied presteerde de leerling uit groep I uit de klas waar werd gedifferentieerd beter dan zijn tegenhanger in de klas waarin niet werd gedifferentieerd. Bij de leerlingen uit groep II en III is dit positieve effect niet gevonden.
Item Type:Essay (Master)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:81 education, teaching
Programme:Science Education and Communication MSc (60708)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/69986
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page