University of Twente Student Theses

Login

Daktuinen en constructie-eisen bij Nieuwe Maaiveldprojecten: een onderzoek naar de invloed van verschillende daktuinsoorten op een draagconstructie en constructiekosten

Leicher, A.A.M. (2007) Daktuinen en constructie-eisen bij Nieuwe Maaiveldprojecten: een onderzoek naar de invloed van verschillende daktuinsoorten op een draagconstructie en constructiekosten.

[img] PDF
1MB
Abstract:Dit rapport is het resultaat van een onderzoek naar de constructieve aanpassingen aan de draagconstructie van Nieuw Maaiveldprojecten bij het toepasssen van daktuinen. Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van het onderzoeksproject Het Nieuwe Maaiveld, een project waarbij meervoudig ruimtegebruik centraal staat. Daktuinen zijn in te delen in extensieve en intensieve daktuinen. Extensieve daktuinen hebben een lage begroeiing en hebben een esthetische, isolerende en hydrologische functie. Intensieve daktuinen hebben een relatief hoge begroeiing en hebben naast een esthetische, isolerende en hydrologische functie ook nog een recreatieve functie. Voor daktuinen in het bouwproces dient een specialist al tijdens de uitgangspuntenfase betrokken te zijn om te voorkomen dat het constructief ontwerp beperkingen oplegt aan het daktuinontwerp. In dit rapport worden de constructies van gestapelde kantoren, woningen en winkels beschouwd. Het bleek niet mogelijk om een gebouwmodel op te stellen dat representatief is voor veel andere bouwprojecten, omdat er veel aannames gedaan moeten worden die niet goed beargumenteerd kunnen worden. Er is een tool ontworpen (methode equivalent aantal verdiepingen) waarmee constructeurs het gewicht van een daktuin en onderliggende dakplaat kunnen vergelijken met het gewicht van een verdiepingslaag bij verschillende gebruiksfuncties. Dit vergemakkelijkt het ontwerpproces. De kosten van een daktuin en aanpassingen aan de constructie zijn berekend aan de hand van de kosten van de daktuin zelf en de aanpassingen aan de daplaat. Hiermee is een indicatie te geven van de extra kosten van een daktuin.
Item Type:Essay (Bachelor)
Clients:
Samenwerkende Architecten en Bouwadviseurs (SAB) vereniging
Faculty:ET: Engineering Technology
Subject:56 civil engineering
Programme:Civil Engineering BSc (56952)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/74718
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page