University of Twente Student Theses

Login

Een educatief ontwerp voor Gepersonaliseerd Leren rondom het thema Magnetisme & Elektriciteit voor middelbare scholieren.

Nijhof, J. (2022) Een educatief ontwerp voor Gepersonaliseerd Leren rondom het thema Magnetisme & Elektriciteit voor middelbare scholieren.

[img] PDF
1MB
[img] PDF
2MB
Abstract:Onder 5VWO leerlingen (n=152) is met behulp van een ontwerp uitgezocht hoe gepersonaliseerd leren kan bijdragen aan het bereiken van leerdoelen rondom het onderwerp magnetisme \& elektriciteit. Hierbij hebben de leerlingen drie weken lang zelfstandig gewerkt aan leeractiviteiten die zijn aangeboden via het ontwerp. Het ontwerp was geconstrueerd met behulp van het online platform ItsLearning, waarbij leeractiviteiten werden aangeboden in de vorm van powerpoints, aantekeningen, uitlegvideo's, opgaven en online quiz-tools, alle verzameld en/of ontwikkeld door auteur en collega's. Er is afgesloten met een formatieve toets om te kijken of de leerdoelen zijn gehaald. De leerlingen hebben zichzelf online afgetekend om bij te houden welke activiteiten zijn gekozen. Leerlingen gaven vooral aan dat ze moesten wennen aan de manier van werken maar dat ze in de toekomst vaker met 'gepersonaliseerd leren' aan de slag willen. De resultaten op de formatieve toets geven geen betere kennisoverdracht aan, maar welninzicht in wat een leerling kan en welk doelen ze nog niet beheersen. Leerlingen missen het klassikale lesgeven en vinden het lastig om op te starten in de les. De structuur en opzet van het ontwerp werd als duidelijk ervaren en leerlingen worden geconfronteerd met hun leerstrategieën, waardoor ze meer nadenken over hun manier van leren. Gepersonaliseerd leren lijkt in deze context meer bij te dragen aan het leren leren en zelfsturing, en niet zozeer aan het verbeteren van kennisoverdracht. Het ontwerp leent zich goed voor aanpassing, in de vorm van meer routes aanbieden en/of het inzetten van andere leerdoelen met andere leeractiviteiten. Het ontwerp vormt een 'template' dat ook voor andere domeinen ingezet kan worden (en zelfs voor andere vakken). Vooral in de administratie van voortgang is veel winst te boeken, wat zeer belangrijk blijkt te zijn voor een gepersonaliseerd leren ontwerp en een betrouwbaar onderzoek.
Item Type:Essay (Master)
Clients:
Etty Hillesum Lyceum - Het Vlier
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:81 education, teaching
Programme:Science Education and Communication MSc (60708)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/91772
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page