University of Twente Student Theses

Login

Optimalisatie van kruikgebruik bij pasgeborenen : veiligheid en efficiëntie in het gebruik van de kruik om de temperatuurhuishouding van ongecompliceerde pasgeborenen te ondersteunen in het ziekenhuis en de thuissituatie

Wegberg, M.M.H. van and Lange, A.M.M. and Gulick, F.M.H. van (2023) Optimalisatie van kruikgebruik bij pasgeborenen : veiligheid en efficiëntie in het gebruik van de kruik om de temperatuurhuishouding van ongecompliceerde pasgeborenen te ondersteunen in het ziekenhuis en de thuissituatie.

[img] PDF
8MB
Abstract:Pasgeboren baby’s hebben in de eerste weken na de geboorte moeite met op temperatuur blijven en kunnen daardoor onderkoeld raken. Hypothermie kan voor een pasgeborene nadelige gevolgen hebben. Daarom worden zij op temperatuur gebracht en gehouden met kruiken. Voor het gebruik van deze kruiken bestaan verschillende protocollen, waaronder het ’kruik bij kind in bed’ beleid en het ’kind erin, kruik eruit’ beleid. Echter, kan dit gebruik tot brandwonden leiden. Het doel van dit onderzoek is om de effectiviteit en veiligheid van het gebruik van de kruik in kaart te brengen en te verbeteren. Om het probleem volledig in kaart te brengen is vooronderzoek gedaan. Aan de hand daarvan is de volgende onderzoeksvraag opgesteld: “Hoe kun je het huidige gebruik van een kruik bij ongecompliceerde pasgeborenen in bed in het ziekenhuis en in de thuissituatie veiliger maken om hun kerntemperatuur te ondersteunen?” Om tot een antwoord op deze onderzoeksvraag te komen zijn metingen uitgevoerd om de effectiviteit en veiligheid van het huidige gebruik van de kruik te testen. Daarna zijn experimentele metingen uitgevoerd om tot een voorstel te komen voor een nieuwe, veilige en efficiënte manier voor het gebruik van de kruik. Uit dit onderzoek blijkt dat het ’kruik bij kind in bed’ beleid als effectief kan worden gezien. Daarentegen is de veiligheid van deze methode in twijfel te trekken. Het ’kind erin, kruik eruit’ beleid is bewezen noch veilig, noch effectief te zijn. Het kan zelfs tot instabiliteit van de kerntemperatuur leiden, wat ongewenst is. Uit de experimentele metingen blijkt dat de kruik met een hoes van 16 mm PVC schuim met gaten tegen het kind aan in bed kan worden gelegd. Onder deze omstandigheden zal de huid van een pasgeborene niet verbranden, maar zal de kerntemperatuur wel stijgen. Deze conclusies vormen de basis voor verder onderzoek dat in dient te gaan op de ontwikkeling van deze hoes.
Item Type:Essay (Bachelor)
Clients:
Deventer Ziekenhuis, Deventer, Nederland
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:44 medicine
Programme:Technical Medicine BSc (50033)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/98216
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page